Is jouw partner seksverslaafd?

Wat te doen als je denkt dat je partner seksverslaafd is? Dat moet vreselijk voor je zijn. Of je man of vriend nu seksverslaafd is of niet, dat je het je afvraagt, stelt je voor vervelende gedachten. Je voelt je onveilig in de relatie, er zijn geheimen, vertrouwen is beschadigd. En: je bent onzeker, ook over jezelf en bijvoorbeeld je eigen seksualiteit en aantrekkelijkheid.

Je weet niet meer hoe je hem kunt vertrouwen. Je partner blijkt een geheim te hebben gehad dat je hebt ontdekt. Plotseling blijkt hij al een tijd iemand anders te zijn dan je hebt gedacht. Dat maakte de relatie onveilig.

De vraag nu is praktisch: wil je er samen uitkomen, wil je de mogelijkheid houden er met hem uit te komen? Soms verbeteren relaties zelfs na een crisis. Het verloop van dit gesprek is allesbepalend voor het vervolg.


 

Geef jezelf de tijd uit te vinden wat jij wilt. Zet niet meteen je gevoelens om in gedrag. Je kunt op elk moment stoppen. Als je een seksverslaafde partner hebt, doe je er goed aan je te realiseren dat hij vooral verslaafd is.

Alhoewel seks en seksualiteit intiem, bijzonder en belangrijk zijn, zijn ze dat op de momenten dat hij masturbeert, sekslijnen belt of plaatjes kijkt, helemaal niet. Het is seks, maar het had ook gokken, eten of gamen kunnen zijn.
Daar wordt jouw pijn en de aantasting van jouw identiteit niet minder van, maar als je met hem door zou willen, doe je er goed aan hem als een junk te zien niet als een perverse sekser.

Omgaan met leugens en bedrog Iedere verslaafde, ongeacht het middel of gedrag waar men aan verslaafd is, bagatelliseert de hoeveelheid, en verheimelijkt die ook. Verslaving is een ziekte die is omgeven met geheimen, met list en bedrog. Dat is een integraal onderdeel van de aandoening.

Je kunt niet tegen je partner zeggen: als je het niet stiekem had gedaan, was het niet zo erg geweest. Het stiekeme is bijna bewijzend voor de verslaving. Behalve dat een verslaafde probeert zijn ongezonde gewoonte te verdoezelen, wordt er ook regelmatig gelogen.

Op een gegeven moment kan een partner een expliciete vraag stellen, omdat ze iets vreemds heeft waargenomen. De meeste verslaafden zullen op dat moment ontkennen, niet zelden op zeer verontwaardigde toon. Veel partners laten zich hier korte of langere tijd door intimideren. Terwijl ze aan hun gevoel hebben gemerkt dat er iets niet klopt, slikken ze het verhaal dat ze te horen hebben gekregen. Dit is achteraf, als de verslaving toch aan het licht is gekomen, ook vaak een van de moeilijkste dingen om te verteren, dat je je eigen gevoel zo negeerde.

Ook tijd voor jou Iedere verslaafde gaat met zijn gedrag over grenzen. De mensen die het dichtst om hem heen staan hebben daarmee automatisch ook een grenzenprobleem: wat tolereer ik wel, en waar ligt een absolute grens?

In de verslavingszorg wordt dit verschijnsel co-dependency genoemd. Naast dat je partner dus aan de slag moet, zul jij dat ook echt moeten doen.

Behandeling

Seks- en pornoverslaving is bij je partner goed te behandelen. 

 

Het Nederlands Centrum voor Seksverslaving

is er voor iedereen die getroffen wordt door de effecten van een seksverslaving.

 

Wij begeleiden mensen bij het herstellen van een seksverslaving en bieden tevens hulp aan partners. Uniek in onze aanpak is de relatietherapie omdat de relatie een essentieel onderdeel is van succesvol herstel.

 

Wij vinden hulp op deze 3 niveaus essentieel want een seksverslaving heb je niet alleen.

 

Sekstest

Sekstest test jezelf en krijg direct online de uitslag.

Simon

Simon "Het beheerst mijn leven niet meer, ik ben vrij!"

Seksverslaving

Seksverslaving is omgeven met geheimen, list en bedrog.

Shame

Shame Een aangrijpende film over seksverslaving.

Het Nederlands Centrum voor Seksverslaving

Wij zijn er voor iedereen die getroffen wordt door de effecten van een seksverslaving.


Nederlands Centrum voor Seksverslaving

Wanneer jij er aan toe bent om iets te gaan doen aan je seksverslaving, dan kun je bij ons terecht voor advies en behandeling. Bekijk hier de mogelijkheden Wij begeleiden mensen bij het herstellen van een seksverslaving en bieden tevens hulp aan partners. Uniek in onze aanpak is de relatietherapie omdat de relatie een essentieel onderdeel is van succesvol herstel.

 

Wij werken samen

 Ga naar psyned.nl